Byznys

Vánocům budou letos kralovat jablka, skořice a karamel

11.11. 2021

Zkuste si zpestřit sváteční menu pochoutkami, které budou vonět a chutnat jako z pohádky. Jablkovo-skořicové sušenky, nebo kynuté uzlíky, karamelový cheesecake nebo brownie, ale také maso s těmito ingrediencemi pro vás připravila Kofola ve spolupráci se slovenským šéfkuchařem Petrem Vargem, jehož kuchařské umění ochutnaly i světové hvězdy. Letos můžete u svátečního stolu být za hvězdu i vy. Pokud si k tomu naservírujete i vánoční novinku, limitovanou edici Kofola Karamel nebo Kofola Jablko se skořicí, vaše československé Vánoce mohou začít.

VÁNOČNÍ SKOŘICOVO-JABLEČNÉ SUŠENKY

Těsto:

  • 100 g sušených jablek
  • 100 g krupicového cukru
  • 100 g másla pokojové teploty
  • 200 g hladké mouky
  • 1 vejce
  • sůl
  • 1 prášek do pečiva

Postup:

  1. Rozmixujte sušená jablka, poté do nich přidejte cukr, máslo a přisypávejte mouku smíchanou se špetkou soli a práškem do pečiva. Dobře promixujte, vznikne vám drobenka. Odložte si dvě lžíce stranou. Přidejte do tohoto těsta pěkné velké vajíčko a opět rozmixujte.
  2. Z těsta udělejte váleček, který pokrájíte na čtvrtiny a poté každý kousek na 6 menších částí. Vznikne vám 24 kousků. Udělejte z nich kuličky.
  3. Na plech dejte pečící papír a položte kuličku, rozmačkejte ji na tvar kolečka o průměru asi 4 cm. Na vrch nakonec nasypte trošku odložené drobenky.
  4. Vložte do trouby, kterou jste vyhřáli na 200 °C a pečte dozlatova asi 10 minut. Vytáhněte, nechte vychladnout a můžete servírovat. 

SKOŘICOVO-JABLEČNÉ UZLÍKY

Těsto:

  • 320 ml plnotučného mléka
  • 60 g másla pokojové teploty
  • 85 g cukru krystal
  • 500 g hladké mouky
  • 10 g sušeného droždí / 5 g kuchyňské sody
  • ½ lžičky prášku do pečiva
  • ½ lžičky soli
  • máslo na vymaštění mísy
  • 1 žloutek a lžíce mléka na potírání

TIP kuchaře: Pokud do těsta použijete kombinaci droždí, nebo sody, a prášku do pečiva, těsto bude nadýchanější.

Náplň:

  • 200 g sušených jablek
  • 100 g másla pokojové teploty
  • 30 ml plnotučného mléka
  • 55 g cukru krystal
  • 20 g skořice

TIP kuchaře: Jablka použijte zcela suchá, křupavá. Pokud budou měkká, nebude je možné rozmixovat podle potřeby.

Postup:

  1. V teplém mléce rozmíchejte cukr a sušené droždí.
  2. Do mísy robota navažte mouku, sůl a prášek do pečiva. Přidejte máslo pokojové teploty, postupně přidávejte směs z mléka a nechte mísit přibližně 10 minut. Těsto bude jemně mastné a poněkud lepkavé. Ruce si potřete máslem, aby se vám na ně nelepilo těsto, a přeložte jej do čisté mísy potřené máslem. Přikryjte potravinovou fólií, čistou utěrkou a nechte kynout přibližně hodinu, než zdvojnásobí svůj objem.
  3. Mezitím si připravte náplň. Sušená jablka rozmixujte úplně na jemno. Smíchejte je s máslem a postupně přilévejte teplé mléko smíchané s cukrem a skořicí. Do náplně můžete místo jablek použít ve stejném množství i ořechy dle vlastní chutě.
  4. Vykynuté těsto přeložte na podložku, řádně jej roztáhněte a rovnoměrně potřete náplní. Těsto přeložte na dvakrát a opět rukama roztáhněte.
  5. Nakrájejte těsto na 20 stejných pásů o tloušťce 1,5 až 2 cm a šířce přibližně 2 cm. Každý pás namotejte na ruku a zauzlete. Ukládejte na dva plechy vystlané pečícím papírem, potřete žloutkem smíchaným s mlékem a pečte při teplotě 180 °C přibližně 20 minut. Po vytažení nechte vychladnout.

KARAMELOVÝ CHEESECAKE

Těsto:

  • 150 g máslových sušenek
  • 80 g másla
  • hrst opražených nasekaných lískových ořechů
  • špetka soli

Náplň:

  • 500 g sýra Philadelphia nebo mascarpone
  • 250 ml bílého jogurtu
  • 200 g bílé čokolády
  • 2 vejce
  • 2 lžíce hladké mouky

Karamel:

  • 100 g krupicového cukru
  • 3 lžíce vody
  • 100 g másla
  • 80 ml smetany na šlehání
  • ½ lžičky soli

Postup:

  1. Rozdrcené sušenky a ořechy smícháme s máslem. Vysypeme do dortové formy, vystlané pečícím papírem, a rovnoměrně rozmačkáme, uhladíme pouze na dno formy. Použijeme dortovou formu o průměru 24 centimetrů.
  2. Bílou čokoládu rozpustíme nad vodní lázní a necháme vychladnout. Mezitím si utřeme mascarpone, vajíčka, mouku a jogurt. Je dobré, aby všechny přísady měly pokojovou teplotu. Pokud budou příliš studené, čokoláda se nám při míchání srazí. Když je čokoláda vychladlá, postupně ji zamícháme do krému, ten pak vylijeme do formy a pečeme asi 50 minut při teplotě 170 °C.
  3. Když je cheesecake upečený, na krajích je už tuhý, ale ve středu ještě jemně třaslavý. Necháme vychladnout a dáme ho na noc do chladničky ztuhnout.
  4. Druhý den si připravíme karamel. Cukr spolu s vodou necháme pomalu zkaramelizovat, poté přidáme máslo, smetanu a mícháme. POZOR, smetana nesmí být studená, je dobré si ji předtím trochu zahřát. Karamel se nejprve srazí, ale při míchání nad malým plamenem se opět nerozpustí. Odstavíme a necháme vychladnout. Nakonec přimícháme i sůl, abychom dostali jemnou slanou příchuť karamelu. Sůl přidáváme podle chuti. Necháme vychladnout.
  5. Před podáváním celý cheesecake polijeme slaným karamelem.

KARAMELOVÉ BROWNIE (BEZLEPKOVÉ)

Těsto:

  • 400 g hořké čokolády
  • 200 g másla
  • 350 g mletých mandlí
  • 350 g cukru
  • 150 g mix ořechů
  • 8 vajec

Čokoládová poleva:

  • 200 g mléčné čokolády
  • 20 ml smetany

Karamelová poleva:

  • 75 g krupicového cukru
  • 15 g másla
  • 50 ml smetany na šlehání (33 %)

Karamelový krém

  • 250 g mascarpone
  • 250 ml smetany na šlehání (33 %)
  • karamelová poleva

Postup:

  1. Rozpustíme hořkou čokoládu s máslem ve vodní lázni. Vymícháme žloutky s krupicovým cukrem, do kterého jsme přimíchali mleté ​​mandle a mix ořechů. Následně přimícháváme rozpuštěnou vychladlou směs hořké čokolády.
  2. Vyšleháme 8 bílků a jemně přidáme do směsi. Těsto vložíme do vymazané a mandlemi vysypané formy. Pečeme při 190 °C přibližně 15–20 minut.
  3. Rozpustíme mléčnou čokoládu a přidáme 20 ml smetany. Nalijeme na vychladlé Brownie a posypeme ořechy.
  4. Připravíme si karamelovou polevu. Na suché pánvi nebo v hrnci začneme nahřívat cukr. Stále důkladně mícháme, aby se cukr nepřipálil. Čekáme, až se všechen cukr rozpustí a na povrchu se začne vytvářet pěna. Následně lehce vmícháme máslo a poté i šlehačku. Důkladně promícháme a když se všechny složky dostatečně spojí, odstavíme z ohně.
  5. Mezitím si vyšleháme mascarpone se šlehačkou mixérem do polotuha. Přidáme vychladlou polevu a vyšleháme na tuhý krém. A nazdobíme naše Brownie.
     

PEČENÉ KRŮTÍ STEHNO S KARAMELOVOU OMÁČKOU

Ingredience:

  • 2 krůtí stehna spodní
  • 3 lžíce rostlinného oleje
  • 1 citrón
  • půl lžičky soli
  • lžička kmínu
  • půl lžičky mletého nového koření
  • 5 stroužků česneku
  • 1 větvička rozmarýnu

Karamelová omáčka:

  • 100 g cukr krystal
  • 20 g másla
  • 200 ml pomerančové šťávy

Postup:

  1. Stehna omyjeme a osušíme. Každé stehno propícháme tenkým nožem na více místech po všech stranách. Stehna uložíme do zapékací mísy, posolíme a přidáme kmín a pepř. Přelijeme olejem a citrónovou šťávou. Vzniklou kořenící směs dobře rozetřeme po povrchu stehen a odložíme stranou. Očistíme si česnek a každý stroužek podélně rozřízneme na třetiny. Stehýnka pak prošpikujeme tak, že do každého zářezu vložíme česnek a dva malé lístky rozmarýnu. Takto namarinované maso uložíme na hodinu do chladničky.
  2. Troubu vyhřejeme na 180 °C. Maso podlijeme trochou vody a dáme odkryté péct na 40 minut. Potom ho vyjmeme a překlopíme na opačnou stranu, pokapeme výpekem a pečeme dalších 35 minut.
  3. Na hlubší pánev vysypeme cukr a připravíme tmavší karamel. Zalijeme ho pomerančovou šťávou a redukujeme varem asi 10 minut. Nakonec přidáme máslo, které omáčku zjemní.

VEPŘOVÁ PANENKA S JABLKOVÝM PYRÉ A ŠKOŘICÍ

Ingredienci:

  • 800 g vepřové panenky
  • lžíce sušeného česneku
  • lžička čerstvě mletého nového koření
  • 10 g tymiánu
  • 400 g červených jablek
  • 200 g másla
  • lžička dijonské hořčice
  • olivový olej
  • sůl
  • 5 g skořice (malá čajová lžička)

Postup:

  1. Připravte si vodní lázeň s udržitelnou teplotou 63°C.
  2. Panenku odblaňte, očistěte, osolte, opepřete a nechte 5 minut při pokojové teplotě. Na pánvi rozpalte 2 lžíce oleje a panenku zprudka opečte z každé strany do hněda (max. 3 minuty).
  3. Připravte si velký (5l) uzavíratelný sáček na vaření. Vlijte do něj 100 ml olivového oleje, vsypte sušený česnek, tymián, vložte do něj maso, zatřeste, aby se marináda dostala na celý povrch panenky, vysajte vzduch, uzavřete a vložte na 90 minut do vodní lázně. Po uvaření vytáhněte, otřete do sucha papírovou utěrkou a opět opečte na pánvi z každé strany do hněda. Nechte 2 minuty odpočinout a nakrájejte.
  4. Jablka očistěte, odstraňte jadérka, nakrájejte a vařte pod pokličkou v malém množství nesolené vody. Vařte do měkka a nechte odpařit co nejvíce vody. Následně jablka sceďte a rozmixujte do hladka. Přidejte na kostičky nakrájené máslo, 1 lžičku dijonské hořčice, skořici a vyšlehejte sametově jemné pyré. Dochuťte jen solí.
  5. Na mělký talíř servírujte pyré, vedle uložte panenku. Maso polijte olivovým olejem, opepřete. Ozdobte čerstvým tymiánem. Jako příloha je vhodná spařená kapusta připravená na másle, ale pochutnáte si i na bramborách pečených na kachním sádle, posypaných bylinkami, například petrželkou, či tymiánem.